lauantai 3. syyskuuta 2011

Todentuntuinen harjoitus

Perjantaina saimme varsin todentuntuisen paloharjoituksen koululla, kun n. klo 13 sireenit alkoivat soida ja automaattinen kuulutus käski kaikkia poistumaan rakennuksesta rauhallisesti. Paloautot tulivat samassa ajassa, kun pelastussuunnitelmassammekin lukee. Koko oppimiskeskus saatiin tyhjennettyä melko nopeasti ja kaikki kokoontuivat suunnilleen oikeille kokoontumispaikoille. Opettajat laskivat luokkansa oppilaat, kuten oli sovittu ja tunnelma pysyi muutenkin rauhallisena. Muutamat jo koulusta kotiin päässeet oppilaat jäivät ihmettelemään paloautojen saapumista.

Palomiehet tarkastivat rakennuksen ja totesivat, ettei vaaraa ole. Väärän hälytyksen lähdekin löytyi ja saimme taas hieman lisää informaatiota talon palontorjunnan toimivuudesta. Oppitunteja päästiin jatkamaan noin puolen tunnin odottelun jälkeen.

Tilanne oli siis tavallaan tosi, muttei vaarallinen. Harjoituksesta se kävi erittäin hyvin. Väärien hälytysten ongelmana on tietenkin se, että palomiehet joutuvat joka tapauksessa tarkistamaan tilanteen ja ovat hetken kiinni tällaisessa tehtävässä. Oppimiskeskuksen henkilökunta sai kuitenkin erinomaista tietoa siitä, miten suunnitelmat toimivat. Muutamia korjausehdotuksia löysimme suunnitelmiin. Täydennykset tehdään viipymättä.

Päiväkodinpuoli joutui varmasti kärsimään eniten. Heillä oli juuri menossa päiväuniaika ja lapset jouduttiin herättämään kesken unien -tällä kertaa onneksi turhaan. Toivottavasti kenellekään ei jäänyt tilanteesta pelottavaa oloa. Nykyrakennuksien palotekniikka on herkkää ja välillä tulee myös turhia hälytyksiä. Niiden kanssa joudumme varmasti elämään tulevaisuudessakin. Joka kerta saamme kuitenkin jotain uutta oppia myös. Toivottavasti emme koskaan joudu tositilanteeseen, mutta suunnitelmien toimivuutta on siitä huolimatta harjoiteltava säännöllisesti. Nyt saimme todentuntuisen harjoituksen.

5 kommenttia:

 1. On teillä komeaa tekniikkaa. Oikein automaattinen kuulutusjärjestelmä.

  VastaaPoista
 2. Eikä tässä vielä kaikki... ;-)

  Tekniikassa on puolensa. Turvallisuutta se kiistatta lisää, mutta välillä tulee sitten näitä hieman turhiakin hälytyksiä. Oleellisempaa kuin tekniikka, on kuitenkin se, että ihmiset osaavat tilanteissa toimia oikein. Sitä ei tekniikalla voi varmistaa, vaan riittävällä määrällä suunnittelua, harjoitusta ja asioiden opettelua.

  VastaaPoista
 3. Aiheesi on ajankohtainen, eilen YLE:n iltauutisissa puhuttiin koulun turvasuosituksista.

  Se uutisten juttu:

  http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/09/koulujen_turvasuositukset_eivat_ole_edenneet_2847679.html

  Otin itse kantaa asiaan blogissani:

  http://www.properuskoulu.net/2011/09/koulubunkkereita.html

  VastaaPoista
 4. Tämä on Bloggerin ehdoton puute, että linkeistä ei tule automaattisesti linkkejä. Nyt ne täytyy kopioida selaimen osoitekenttään. Turhaa vaivaa.

  Kiitos kuitenkin, enkeliporsas.

  VastaaPoista