maanantai 6. helmikuuta 2012

Lapsi verkossa

Huomenna, tiistaina, pidämme Vuorenmäen oppimiskeskuksessa päiväkodin ja koulun yhteisen tietoturvapäivän vanhempainillan, jossa käsitellään lasten verkon käyttöä. Aloitan itse illan pitämällä esityksen lasten verkon käytöstä. Esitystä varten olen kerännyt tietoja viimeisimmistä alan tutkimuksista. Muutamat vuosittain toteutettavat tutkimukset (kuten Lapsen ääni tai EU Kids Online) kyselevät vuosittain hieman erilaisia asioita. Tästä syystä osa tutkimuksista on jopa vuodelta 2009. Tuoreempaa tietoa joka alalta ei ole olemassa.


Valveutuneelle nykyvanhemmalle tuskin on kovin uusi tieto se, että lapset käyttävät nettiä pääasiassa yhteydenpitoon kavereihin. Sen sijaan, se saattaa yllättää, että tuoreiden tutkimusten valossa peräti 90% lapsista käyttää nettiä yksinään. Kun tähän lisätään se, että varsin monen lapsen mielestä (61%) tyypillisin asia, josta vanhempien kanssa verkkoon liittyen puhutaan, on verkossa vietetty aika, herää aiheellinen kysymys: olisiko syytä puhua muustakin?

Verkkokiusaaminen ei tutkimusten valossa ole kovinkaan yleistä (5-10%), mutta hälyyttävää on se, että ne joita muutenkin kiusataan koulussa, kiusataan yleensä myös verkossa. Tämä tarkoittaa sitä, että kiusatulla ei ole hetkenkään rauhaa.

Illan toisena puhujana on Suvi Tuominen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta. Hän valottaa erityisesti tätä kiusaamisen ongelmaa sosiaalisessa mediassa. Uskon, että illasta on tulossa mielenkiintoinen kokonaisuus. Toivottavasti saamme myös keskustelua aikaiseksi.

Tervetuloa mukaan keskustelemaan meitä jokaista koskettavasta aihepiiristä tiistaina 7.2.2012 klo 18.00 Vuorenmäen oppimiskeskuksen juhlasaliin.

8 kommenttia:

  1. Hyvä ja tarpeellinen postaus! Itselleni aika yllättävää on ollut huomata, että todella moni lapsi saa olla netissä (tai koneella) joka päivä. Ja itseäni kiinnostaisi jokin aikaraja, minkä lapsille voisi antaa netin käytön suhteen, monillahan ei oikeastaan mitään sen kummempia tuntirajoituksia ole.

    Olisi kiva kuulla tuosta illasta enemmänkin!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kannustuksesta. Saatan hyvinkin kirjoittaa vielä lisää tästä.

    Itse kuuntelisin tuossa aikakysymyksessä ehkä omaa vaistoani. Jos lapsi vaikuttaa levottomalta nettisurffauksen jälkeen tai aikaa kuluu omasta mielestä kohtuuttomasti, varmaan kannattaa tehdä rajoituksia. Aika usein jonkinlaisen hard core käyttäjän rajaksi lasketaan n. 3-4 tuntia päivässä. Aika monella aikuisella ainakin ylittyy...

    VastaaPoista
  3. PS. Veikkolan Koti ja koulu -yhdistyksen Facebook -sivuilla on aiheesta muutama kuva:

    http://www.facebook.com/veikkolankotijakoulu

    VastaaPoista
  4. Tuolta linkistähän löytyy vaikka mitä hyödyllistä kanssa :) Kiitos!

    Niin älyttömältä kuin se kuulostaakin, itse joskus toivoisin yleisiä kaveripiirisääntöjä, jos ei nyt ihan kuntatasolla kuitenkaan (vrt. ulkonaliikkumisrajoitteet jossain), niin ei lapset voi vedota "mutta kun kaikki muutkin saa rahaa kaupoille", "kellään muullakaan ei oo rajoituksia netissä olossa" tai muuta vastaavaa. Tottakai säännöt pitää olla perhekohtaisia, mutta helpottaisi joskus rajoitteita, kun ne olisi yhteneväiset muidenkin kanssa.

    3-4 tuntia koneella päivässä on todellakin jo paljon, joidenkin mielestä tuo on liikaa viikonkin aikana. Toisaalta kai se on vaan hyväksyttävä, että nykyään aika moni asia vaan tapahtuu netissä eikä sen käyttöä ainakaan kokonaan voi (eikä ole syytäkään) rajoittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. muka tasa-arvoinen koulu15. helmikuuta 2012 klo 18.16

      Olisi myös vaihteeksi kiva tietää,että kuinka paljon ITSE olet vapaasti koneella. Muuten,Vuorenmäenkoulu onkin todella tasa-arvoinen. Opettajilla on niin paljon oikeuksia enemmän...Yhteiskunta ei näköjään muutu.

      Poista
  5. Kiitos mielipiteestäsi. Olen varmaan koneella ihan liikaa. Osittain työn puolesta, mutta osa erilaisissa yhteisöissä hengailusta voidaan varmaan laskea harrastuneisuudeksi. Välillä tuntimäärät varmaan ylittyvät, mutta viime aikoina olen kyllä vähentänyt turhaa koneella roikkumista. Se näkyy mm. siinä, että tätä blogia ehdin päivittää harmittavan harvoin. Hienoa, että aktiivisia kommentoijia riittää, niin syntyy uutta sisältöä ;-)

    Mitä tulee Vuorenmäen koulun tasa-arvoisuuteen, olen tietysti iloinen jos pidät kouluamme tasa-arvoisena. Siihen toki pyrimme. En vain ihan saanut kiinni tuosta "Opettajilla on niin paljon oikeuksia enemmän..." Eikö se ole epätasa-arvoa. Toisaalta, aikuisuuteen kuuluu aina tietty määrä oikeuksia. Siksikin kannattaa kasvaa aikuiseksi.

    Mutta jos ihan tosissani kommentoin, niin haluan muistuttaa, että koulussamme oppilaiden osallisuus koulun elämään ja päätöksentekoon on tärkeä arvo. Oppilaskunta, verso jne. lisäävät oppilaiden mahdollisuuksia vaikuttaa. Tämän tyyppisiä toimintatapoja on varmasti tulossa lisää.

    VastaaPoista
  6. VOI LOL,EN TOSIAANKAAN PIDÄ TASA-ARVOISENA,PÄIN VASTOIN! IKÄRASISMIA ON LIIKAA!!!!!!

    VastaaPoista
  7. Taisin tulkita väärin ;-) Tule rohkeasti juttelemaan joskus ja ehdota muutamaa parannusta.

    VastaaPoista