torstai 2. helmikuuta 2012

Yhdessä oppien, yhdessä eläen

Vuorenmäen oppimiskeskus on jo lähtökohdiltaan suunniteltu tukemaan lapsen yhtenäistä oppimispolkua. Ajatus päiväkodin, esikoulun ja koulun toimimisesta saman katon alla pyrkii osaltaan tukemaan tätä tavoitetta -lapsen siirtymä eskarista kouluun olisi mahdollisimman sujuva.

Me, kasvatusvastuulliset, Vuorenmäessä taas pyrimme monin eri tavoin kehittämään sellaisia toimintoja päiväkodin ja koulun välille, että "silta" (kuten päiväkodin henkilökunta kutsuu käytävää koulun ja päiväkodin välillä) olisi mahdollisimman turvallinen kulkea. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jo päiväkodissa aloitetaan tiettyjä toimintoja, jotka voivat sujuvasti jatkua koulun puolella. Tällaisia ovat esim. oppilaskuntatyö, mediakasvatus jne.

Vuorenmäen oppimiskeskuksessa oppilaskunnan hallituksessa on edustajia jo eskarista. YK:n lasten oikeuksien yleissopimuksen hengen mukaisesti lasta kuullaan päätöksenteossa hänen ikätasoaan vastaavalla tavalla. Oppilaskuntatyö on oiva tapa oppia, mitä on edustuksellinen demokratia? Vuorenmäessä demokratiakasvatus alkaa jo päiväkodista.

Myös mediakasvatus alkaa päiväkodista. Kirkkonummi on jo pitkään ollut edelläkävijä kuntana, mitä tulee päiväkoti-ikäisten mediakasvatukseen. Kirkkonummella kehitetty MEDIALEIKKI sai usean vuoden ajan Opetushallituksen tukea. Nyt tuo malli on laajassa käytössä muuallakin Suomessa. Meillä koulun puolella on tässä varmasti päiväkotilaisilta oppimista. Odotamme yhteisiä hankkeita innolla. Niitä onkin jo vireillä...

Tänään ilmoitin koulun mukaan WWF:n Earth Hour -ilmastokampanjaan. Laitoin haasteen myös päiväkodille, joka otti heti haasteen vastaan. Vuorenmäen oppimiskeskuksesta siis sammuvat valot virallista Earth Hour -lauantaita edeltävällä viikolla. Tarkoitus on tempauksen hengen mukaisesti sammuttaa valot tunnin ajaksi koko talosta. Earth Hour on pienestä purosta lähtenyt suuri virta. Ensimmäinen Earth Hour oli vain yhden kaupungin tempaus. Tänä vuonna mukana on jo yli 130 maata!Earth Hour on mukava kampanja, johon myös kodit voivat liittyä mukaan. Oikea Earth Hour on lauantai 31.3. klo 20.30-21.30 Suomen aikaa. Monet ihmiset ympäri maailman järjestävät silloin kodeissa monenlaisia kynttiläjuhlia tms. Ystävät kerääntyvät yhteen jakamaan meitä kaikkia koskettavaa asiaa -yhdessä eläen. Ei hassumpi idea.

2 kommenttia:

  1. Älä kuitenkaan kytke lämmitystä pois :-)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kun muistutit ;-) En ollutkaan tullut tuota ajatelleeksi. Onneksi on viisaita kollegoita.

    VastaaPoista