torstai 16. helmikuuta 2012

Radio Vuorenmäki

Tällä viikolla olemme viettäneet ystävänpäivää Vuorenmäen oppimiskeskuksessa oikein urakalla. Jo maanantaina osa luokista alkoi tehdä tervehdyksiä toisille ja tiistai oli kokonaan pyhitetty ystävänpäivälle. Luokat saivat oviensa eteen postilaatikot, johon voi käydä laittamassa tervehdyksiä hyvän ystävyyden merkeissä. Luokat kirjoittivat terveisiä myös keskiviikon Radio Vuorenmäen ensimmäiseen lähetykseen.

Olen aina sanonut, että jos vaan on mahdollisuus mokata itsensä, tilaisuus kannattaa käyttää ;-) Niin toimin nytkin. Päiväkodin ja koulun henkilöstö oli valinnut minut juontamaan ensimmäistä lähetystä ystävänpäiväksi. Kukaan ei vaan oikein tiennyt, onnistuuko tämä teknisesti. Koulun keskusradiota kun ei ole tehty radiolähetystä, vaan lähinnä kuulutuksia varten.

Hieman kömpelö tuo laitteisto olikin, varsinkin kun tein lähes koko "lähetyksen" yksin. Apulaisrehtori riensi onneksi avuksi toiselle tunnille, kun sadat terveiset ja kymmenet levyt alkoivat jo olla hieman sekaisin. Minulla oli onneksi joidenkin vuosien radiokokemus taustalla, joten taisin pysyä melko rauhallisena vaikka "studiossa" härdelli olikin kova.

Chisut, brunomarsit ja erinit vuorottelivat cd -soittimessa sulassa sovussa munamiesten ja herraheinämäkien kanssa. Varsinaista formaattia ei siis ollut, eikä soittolistoista tietoakaan. Hauskaa kuitenkin oli, ainakin luokissa, ja loppujen lopuksi minullakin kun asiaan ei oikein voinut suhtautua kuin suurella huumorilla.

Kokemus oli kuitenkin niin hauska, että jäin pohtimaan sitä, miten tuon kokemuksen voisi siirtää oppilaille? Voisivatko oppilaat tulevaisuudessa toteuttaa itse tuollaisen shown? Koulun keskusradiosta voisi melko pienellä tuunaamisella (pari cd-soitinta ja pieni mikseri + kuulokkeet) toteuttaa ihan kohtuullisen studion. Meillä olisi erittäin hyvä tilakin valmiina. Oppilaatkin saisivat kokemusta esiintymisestä ja olisihan tuollainen toiminta toiminnallista mediakasvatusta parhaimmillaan. Taidankin ottaa puhelun laitevalmistajalle heti...

7 kommenttia:

 1. Hieno idea! Me olemme lähettäneet mm. kuulokuvasarjan keskusradion kautta suorana lähetyksenä.

  Totesimme, että on vain tarkoin suunniteltava lähetykset niin, etteivä ne osu aina samoihin aikoihin.

  VastaaPoista
 2. Totta. Myös esim. seurakunnan päivänavauksissa on tuo sama ongelma. Ne usein vievät juuri sen yhden ja saman tunnin kaikilta luokilta. Normaalissa luokkaopetuksessa se ei ole suurikaan ongelma, mutta esim. kielten osalta on.

  Meidän kokeilu oli nyt toistaiseksi ainutkertainen, mutta toisaalta, miksipä ei hyödyntäisi tätä omaa toista ammattia ja kouluttaisi oppilaista hiljalleen uusia lupaavia radioääniä ;-)

  VastaaPoista
 3. Aivan loistava idea, veli Martti! Pistetään korvan taakse. Kiitos.

  VastaaPoista
 4. Ehdottomasti uudestaan tuollaisia radio-ohjelmia! Oppilaskunnan uutisten lisäksi ois kiva, jos olisi samantapaisia kuin tuo ystävänpäiväradionne.

  VastaaPoista
 5. Tässähän on selvästi keksitty menestystuotteita. Kiitos kannustavasta palautteesta. Nämä auttavat jaksamaan valitsemallamme tiellä.

  VastaaPoista
 6. Onpa hauska idea! Näin tuotakin alaa opiskelleena alkoi heti sormet syyhytä ;)

  Saara

  VastaaPoista