torstai 4. lokakuuta 2012

Kouluruoka -suomalainen brändi

Muutama viikko sitten saimme pyynnön kunnan ruokapalvelusta, että koulullamme voitaisiin kuvata kuvia Kouluruokadiplomia varten. Kouluruokadiplomin tarkoitus on viestiä kouluruokailun laadusta ja tasosta sidosryhmille. Koulut voivat suorittaa diplomin verkossa. Idea on hauska ja tukee hienosti yli 60 -vuotiasta suomalaista brändiä -kouluruokailua.Koulumme siis esiintyy diplomin sivuilla yhtenä esimerkkikouluna ja koulumme keittiön väki, minä ja muutamat lapset, toimimme malleina kuvissa. Eipä ole mallikokemusta minullekaan hirveästi kertynyt ;-)


Minulta pyydettiin myös kommenttia kouluruokailusta rehtorin näkökulmasta. Tarkoitus oli viestittää, miten koulun kasvatustavoitteet tukevat kouluruokailua. Kommenttini kuului seuraavasti:

"Suomalainen kouluruokailu on brändi, jota meidän suomalaisten tulee pitää arvossa. Yhteinen ruokailuhetki on parhaimmillaan keidas keskellä päivää, jossa oppilaat ja opettaja voivat hetken hengähtää ja jakaa päivän tapahtumia yhdessä. Pahimmillaan tuo tapahtuma on tietysti ihan jotain muuta. Siksi ei olekaan yhdentekevää, miten kasvatamme lapsia hyvään ruokailukulttuuriin. Hyvät ruokailutavat, asiallinen keskustelu, kiireettömyys jne. ovat tekijöitä, joilla varmistamme ruokailuhetken olevan kaikille mieluisa. Omassa koulussamme olemme sitoneet myös jälkisiivouksen yrittäjyyskasvatukseen ja vastuuseen kasvattamiseen. Niinpä oppilaat siivoavat pöydät ja nostavat tuolit ruokailun jälkeen. Näin laitoshuoltajien on mukavampi tehdä oma työnsä hyvin ja osaltaan luoda viihtyisyyttä kouluravintolaan."

Suomalainen kouluruoka on viime aikoina ollut myös maailmalla tapetilla. New Yorkin modernin taiteen museossa MoMa:ssa on tällä viikolla saanut maistella suomalaista kouluruokaa kertoi Vihdin Uutiset. Myös Kouluruokadiplomi ja koulullamme otetut kuvat matkaavat New Yorkiin. Olisiko jopa ollut sama tilaisuus?

Lisää aiheesta:

Suomalaista kouluruokaa New Yorkissa Kuvat ©Ammattikeittiöosaajat ry  ja Virpi Kulomaa
 

9 kommenttia:

 1. Kiitokset Esa sinulle, ruokapalveluhenkilöstölle ja koko koulunne väelle erinomaisesta yhteistyöstä Kouluruokadiplomin osalta. On hienoa, että teillä kouluruokailun merkitys opetuksessa on huomioitu konkreettisesti ja oppilaita ohjataan ruokailussa, niin hienosti näyttivät ruokailuasiat teillä sujuvan. Kouluravintolassanne on myös mukava ja rauhallinen tunnelma. Yst. terv. Virpi Kulomaa

  VastaaPoista
 2. Kiitokset Martti ja Virpi!

  Sain juuri ruokapalvelujohtajalta vahvistuksen, että mm. noita meidän koulullamme otettuja kuvia on ollut esillä MoMa:ssa. Aika hieno juttu! Hyvä suomalainen kouluruoka!

  VastaaPoista
 3. Pidätkö tosíssasi kouluruoasta ?
  Minun lapseni ovat ainakin valittaneet hyvin paljon kouluruoasta, enkä itsekkään pidä siitä.
  Kouluruoka ei myöskään ole kamalan monipuolista, varsinkin jos / kun leipää ei ole tarjolla (pehmeää siis) ja lapset eivät sitä mielellään syö, ainakaan omani.
  Olen kuullut myös lapsiltani, ja muilta lapsilta, että kouluruoasta löytyy usein myös jotakin ylimääräistä, kuten ötököitä, hiuksia jne.
  Vankilassakin on luultavasti parempaa / arvokkaampaa ruokaa kuin kouluissa.
  En halua loukata ketään, enkä tiedä juuri teidän kouluruoastanne, mutta epäilen, ettei sekään ole kovin laadukasta.

  VastaaPoista
 4. Olipa hurjia näkemyksiä ja kokemuksia. Mielestäni kouluruoka on monipuolista ja hintaansa nähden erittäin laadukasta.

  Mitään "ylimääräistä" en ole kuullut meidän kouluruuastamme löytyneen. Kouluruokadiplomi on myös yksi mahdollisuus kehittää kouluruokailua.

  Toivon perheellenne parempia kokemuksia. Tulkaa joskus käymään ja maistamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenkäs on teidän ruokarauhan laita? Kuulemma kova meteli?

   Poista
  2. Kun 170 oppilasta laitetaan yhtäaikaa samaan saliin, syntyy aina hieman ääntä. Teemme töitä sen eteen, että ruokailu olisi aina vaan rauhallisempi tapahtuma. Suurin ongelma on se, että ruokailu joudutaan porrastamaan kolmeen vuoroon, jotta kaikki mahtuvat syömään. Liikettä on siis koko ajan jonkin verran. Parempaan ollaan menty.

   Poista
 5. Vuosittain tehtävä asiakastyytyväisyyskysely toimii mainiona kouluruokailun kehittämisvälineenä.

  Tässä on linkki teillä 2010 tehdyn kyselyn yhteenvetoon. Sen mukaan tilanne on erityisen hyvä. Asioita on myös kehitetty kyselyn jälkeen:

  http://www.kirkkonummi.fi/ajankohtaista/prime101_fi.aspx/1/0/wrapit_maistuvat_koululounaalla

  VastaaPoista
 6. Wau! Kiitos, Virpi!

  Bloggerin tekninen heikkous on siinä, että kommenttien linkit eivät muutu toimiviksi linkeiksi. Grrrr. Saat linkin toimimaan kopioimalla sen selaimesi osoitekenttään.

  Tämähän on mielenkiintoista, kun mielipiteitä tulee puolesta ja vastaan ja sitten vielä oikein tutkittua tietoa. Aivan mahtava pöhinä täällä blogissa juuri nyt ;-)

  VastaaPoista