Olemme viimeisen viikon koululla tehneet kokeiluja Aalto -yliopiston ja Sitran kokeilukulttuuria edistävän hankkeen hengessä. Hankkeen yksi parhaista puolista on ollut se, että myös oppilaat ovat päässeet osallistumaan.
Kokeilujen aiheena on ollut se, miten ulkoa kulkeutuva hiekka saataisiin paremmin pysymään ulkona. Maanantaina 2b kokeili kenkien harjaamista puhtaaksi. Tulokset olivat kyllä hyviä, mutta harjaaminen vei kohtuuttoman paljon aikaa.
Tiistaina 1a teki oman kokeilunsa. Heidän kokeilunsa välineenä olivat ns. harjarallit, sellaiset, joita monen meidän kotipihasta löytyy. Kengät harjattiin siis tässäkin kokeilussa, mutta eri tekniikalla. Sisään päästiin huomattavasti nopeammin.
Keskiviikkona olikin jännä päivä kun olimme saaneet MIND! -tutkimusryhmän hankkiman robotti-imurin koulun käytäville pörräämään. Se oli elämyksellistä koulunkäyntiä parhaimmillaan. Oppilaat hihkuivat innosta kun robotti-imuri pyöri pitkin koulun käytäviä.
Robotti-imuri osoittautui kuitenkin hieman epäloogiseksi liikkeiltään. Tilan muotokaan ei ollut erityisen hankala, mutta jostain syystä se ei täysin hahmottanut tilaa oikein. Voi olla, että vika oli käyttäjissäkin.
Kokeilu oli kuitenkin varsin onnistunut. Saimme tuloksia ja saimme kokemuksen kokeilujen tekemisestä, mikä on yllättävän lähellä mitä tahansa tieteellistä koetta: on joku hypoteesi, jota lähdetään testaamaan.
Kokeilujen lopuksi sain yhdyskuntatekniikan puolelta viestin, jossa ei ollut paljon selityksiä. Siinä todettiin ykskantaan, että viikolla 42-43 koulun pihan pinta-aineksia tullaan vaihtamaan. Toivottavasti hiekkaongelma loppuu siihen. Case closed?
ps. Ohessa havainnollistava video robotti-imurin toiminnasta.
Nastaa touhua!
VastaaPoistaJoskus on koulussa oltava "nastaakin" ;-)
VastaaPoista