lauantai 3. kesäkuuta 2023

Rehtorin kevätjuhlapuhe 2023

Hyvät juhlavieraat

Kouluvuosi on jälleen saatu onnellisesti päätökseen -yhdessä. Koulutyö on yhteispeliä, johon tarvitaan meitä kaikkia: opettajia, ohjaajia, huoltajia ja tietenkin ennen kaikkea oppilaita. Jos yhden palikan ketjusta ottaa pois, opetuksen järjestäminen vaikeutuu. Jos yksi osapuoli edellä olevasta listasta heittäytyy poikkiteloin, opetuksen järjestäminen voi muuttua lähes mahdottomaksi. Siksi yhteistyö on niin tärkeää. Olen kymmeniä kertoja muistuttanut meitä kaikkia niistä professori Hannele Niemen viisaista sanoista koulumme avajaisten juhlapuheessa, että hyvä koulu syntyy yhteisestä työstä.

Miksi sitten taas kerran otan esiin tuon jo moneen kertaan toistetun ajatuksen? Siksi, että tämän lukuvuoden aikana koulusta on puhuttu enemmän kuin pitkiin aikoihin. On väitetty, että suomalainen peruskoulu on rikki. Syitä on etsitty monesta suunnasta, mutta eniten minuun on sattunut se, että viimeaikaisessa keskustelussa on jälleen kerran lietsottu vastakkainasettelua kodin ja koulun välille. Tähän asti sitä ovat tehneet iltapäivälehdet aina säännöllisesti koulujen alkaessa, mutta nyt myös valtakuntamme ykkösehti Hesari.

On vaarallista, jos kodin ja koulun välinen yhteistyö kaventuu vain satunnaisten Wilma-viestien lähettelyyn. En ole ennustaja, mutta veikkaan, että kohta sitä tehtävää saattaa hyvinkin hoitaa tekoäly. Nyt jo monen meistä sähköpostin tekoäly ehdottaa erilaisia toinen toistaan nasevampia viestin aloituksia. Itsekin olen niitä käyttänyt.

Ihmisten väliseen kommunikaatioon kuuluu kuitenkin kasvotusten kohtaaminen. Me kaipaamme ymmärrystä ja myötätuntoa. Me janoamme hyväksyntää ja kehuja. Jos joskus on jotain kriittistä sanottavaa, me haluamme kuulla sen kasvotusten, emme kirjoitettuna. Koska me olemme edelleen ihmisiä: vanhempia, lapsia, opettajia, kuraattoreita ja koulun keittäjiä.

Siksi meillä Vuorenmäen koulussa edelleenkin istutaan syksyisin yhdessä alas miettimään luokan asioita. Kuullaan niin oppilaita kuin huoltajiakin. Pohditaan, mitä kivaa voisimme yhdessä tehdä luokan hyväksi. Kirjataan suunnitelmat luokan hyvinvointisuunnitelmaan. Jaetaan vastuut tasaisesti. Ja toteutetaan hyvää koulua yhdessä.

Tällaisia kohtaamisia ei tekoäly korvaa. Vai, miltä teistä hyvät kuudesluokkalaiset tuntuisi, jos se ainoa asia, jonka sanoisin teille olisi tekoälyn kirjoittama ja kuuluisi näin:

”On suuri ilo ja kunnia seistä tässä edessänne tänä juhlallisena hetkenä. Käsissänne on nyt yksi elämänne merkittävimmistä hetkistä – siirtyminen alakoulun viimeiseltä luokalta kohti uusia haasteita ja mahdollisuuksia yläkoulussa. Haluan onnitella jokaista teistä tästä saavutuksesta.

Vuorenmäen koulu on ollut teille tärkeä koti kuluneiden vuosien aikana. Täällä olette oppineet ja kasvaneet, luoneet ystävyyssuhteita ja kokeneet onnistumisia. Te olette tämän koulun tulevaisuus ja ylpeyden aiheemme.

Kuluneiden vuosien aikana olette oppineet paljon enemmän kuin pelkästään oppikirjojen sivuilta. Olette oppineet yhteistyötä, vuorovaikutustaitoja ja empatiaa. Olette oppineet kuuntelemaan ja kunnioittamaan toisianne, ja olette osoittaneet luovuutta ja rohkeutta eri tehtävissä ja projekteissa. Nämä taidot ovat arvokkaita elämässä, ja ne auttavat teitä menestymään jatkossakin.”

Ei ihan huonosti sanottu, vaikka olikin ChatGPT:n kirjoittamaa tekstiä. Vaikka allekirjoitankin tekoälyn teille antamat ohjeet, tuosta puuttui kuitenkin jotain.

Siitä puuttuivat yhteiset kokemuksemme:

  • se, kun istuin iltanuotiolla kanssanne seikkailuvalinnaisen retkellä
  • se, kun pienten sääntöerimielisyyksien jälkeen pelasimme kuitenkin hyvällä fiiliksellä perinteisen opet vastaan oppilaat futismatsin
  • se, kun opetin osalle teistä liikuntaa ykkösellä ja olimme hiihtämässä yleisurheilukenttää ympäri ja pari viikaria karkasi huomaamattani kilometrin ladulle
  • entäs se, kun sain pari päivää sitten toteuttaa viiden tytön ykkösluokasta asti olleen haaveen kokeilla koulun hissiä

Tällaisissa muistoissa on elämän maku. Niitä ei tekoäly korvaa. Eikä niitä vie meiltä yksikään Hesarin artikkeli. Me olemme tehneet ne yhdessä.

Toivotan teille kuutosille hyvää matkaa 7. luokalle ja ihan kaikille meille hyvää kesää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti