maanantai 9. syyskuuta 2013

EduCreations -pientä kokeilua

Tein ensimmäiset EduCreations -kokeiluni viime keväänä. Tein videon 5. -luokkalaisille helpottamaan kokeisiin kertaamista. Tänä vuonna jatkoin kokeiluani ja vein jutun uudelle tasolle. Kokeilin tällä kertaa nimittäin EduCreationsia englannin opetuksen tukena.

Tein pienen videopätkän, jolla voi harjoitella juuri oppimiamme lemmikkieläinsanoja. Idea on yksinkertainen. Minä piirrän ja oppilaan tehtävä on kirjoittaa eläimen nimi vihkoon heti kun arvaa sen. Lopuksi tietysti annan myös oikean vastauksen ja oppilas näkee myös oikean kirjoitusasun sekä kuulee myös (osapuilleen) oikean ääntämisen ;-)Kun kerran pääsin alkuun en malttanut lopettaa vaan tein toisenkin videon: tällä kertaa historian opetukseen. Ideana on opettaa perusasioita käsitteestä korkeakulttuuri. Videon suurin haaste oli varmasti löytää luvallisesti käytettävä kartta alueesta. Creative Commons lisenssillä varustettujen kuvien joukosta löytyi myös yksi kartta, jota uskalsin käyttää.Sitten vaan äänittämään. Ilta oli jo sen verran pitkällä, että täytyi melkein kuiskata, etteivät lapset herää, mutta video tuli tehtyä. Omana ideanani toin korkeakulttuurit myös nykyaikaan ottamalla videolle yhden lomakuvani New Yorkin Rockefeller Centerin Top of the Rockista. Kuvassa näkyy hyvin, miten nykyaikaisetkin suurkaupungit usein sijoittuvat vesistöjen (esim. jokien) äärelle -aivan samalla tavalla kuin Kaksoisvirran maassakin aikanaan. Eikä Manhattankaan aina ole ollut täynnä pilvenpiirtäjiä. Varmasti ensimmäiset asukkaat myös löysivät alueelta hyvän viljelysmaan. Manhattanista on muuten tehty aivan huikea historiallinen projekti The Mannahatta Project, joka tarjoaa näkymiä muinaiseen Manhattaniin.

Lopuksi hyödynsin kirjantekijän (Historian tuulet I, Otava) tehtäväideaa. Annoin oppilaille tehtäväksi pohtia korkeakulttuureille ominaisten keksintöjen tärkeysjärjestystä. Perustelut ovat tietysti tärkeä osa tehtävää.

2 kommenttia:

  1. Meidän rehtorillahan on vaikka mitä kykyjä. Musiikin taitajaksi sinut tiesinkin, mutta sinähän osaat piirtääkin hyvin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kannustuksesta. Enemmän olenkin piirtäjä kun muusikko, mutta täytyy sanoa, että educreations ei ole mikään piirustusalusta, eikä stylus kovin helppo väline piirtämiseen. Yritys on kuitenkin kova :) Yllättävän hyvin lapset niitä tunnistivat.

    VastaaPoista