keskiviikko 22. elokuuta 2012

Nimetön posti

Sain tänään kirjeen, joka oli nimikoitu vain "REHTORI VUORENMÄEN KOULU". Kirjekuori sisälsi nimettömänä lähetetyn lehtileikkeen Ilta Sanomien artikkelista Puukkoja, lääkkeitä, raketteja lauantain 18.8. lehdestä. Juttu referoi opettajien kauhukertomuksia siitä, mitä he ovat vuosien varrella löytäneet oppilailta. Muistan otsikon. Muistan mitä silloin ajattelin. Palaan siihen kohta.

Olen luonteeltani hyvin optimistinen. Joskus ehkä liiankin optimistinen. En lähtökohtaisesti ajattele pahaa kenestäkään. Uskon siis vilpittömästi, että postin lähettäjällä on ollut hyvä ajatus. Ehkä hän on halunnut varoittaa minua tai muuten vaan lähettää postin, joka koskee koulumaailmaa. Se lähettäjän motiiveista.

Minun oli alunperinkin tarkoitus kirjoittaa koulun alkaessa tästä median tavasta tehdä kodin ja koulun välistä yhteistyötä. Joka vuosi kun koulu elokuussa alkaa, kaivetaan ensimmäiseksi esille koulukiusaaminen, opettajien kertomukset kauhuvanhemmista, -oppilaista tai toisinpäin. Tämä on tuttua, mutta ensimmäistä kertaa tänä vuonna itse havahduin siihen, miten tällaiset kertomukset vaikuttavat koulun ja kodin yhteistyöhön.

Meilläkin puhutaan paljon kasvatuskumppanuudesta. Tänäkin syksynä koulutamme neljä opettajaa kasvatuskumppanuuskoulutuksessa. Puhumme paljon kodin ja koulun yhteistyöstä. Olen alusta asti sanonut hyvän koulun syntyvän yhteisestä työstä. Tarvitaan aitoa dialogia kodin ja koulun välille. Siihen olemme valmiita.

Tästä syystä minua loukkaa median tapa nostaa aina nämä kielteiset kokemukset esille. Aivan kuin niin kodeissa kuin kouluissakin vain mietittäisiin seuraavaa iskua vasten kasvoja. Olen itsekin työskennellyt kahdeksan vuotta mediassa. Tiedän, että näitä kauden teemaan liittyviä juttuja pitää olla ja joskus aiheita on vaikea keksiä, mutta silti. Mitä tällainen keskustelu rakentaa?

Mieleni tekisi lainata erään puolueen vanhaa vaalislogania: "Vastakkainasettelun aika on ohi". Kunpa olisikin. Siihen meillä on Vuorenmäessä kaikki eväät. Meillä koululla on innokkaita opettajia, meillä on toimiva Koti ja koulu -yhdistys, yhteistä tahtoakin. Tänään viimeksi olen neuvotellut Koti ja koulu -yhdistyksen puheenjohtajan kanssa tulevista yhteistyökuvioista.

Ensi viikolla on koko koulun vanhempainilta. Syyskuussa on luvassa kodin ja koulun päivä ja koululla ovet ovat avoimet vanhempien vierailulle luokissa. Syksyllä tarjoamme vanhempainvartteja kevään tavoitekeskustelujen lisäksi. Kirjoitan blogia Teille hyvät vanhemmat. Olen sanonut, että aina saa soittaa jos joku asia painaa mieltä -mielellään kouluun liittyvä ;-) Pistetään yhdessä kampoihin noille median puheille ja aloitetaan vallankumous kodin ja koulun yhteistyössä.

ps. Vielä tuohon tämän päivän postiin. Kiitos siitä. Sain siitä kannustimen kirjoittaa aiheesta, jonka olin jo haudannut. Yleisesti ottaen vaan toivon aina yhteydenottoja omalla nimellä. On mukavampi jatkaa keskustelua kun tietää kenen kanssa on keskustelun avannut.

5 kommenttia:

 1. Kiitos Martti! Postin lähettäjäkin selvisi. Olin ihan oikeassa. Ihan hyvällä asialla oltiin ;-)

  VastaaPoista
 2. Media sanelee teemat. Ahneus pilaa ne.

  VastaaPoista
 3. Hyvä kirjoitus. Joskus voisi olla koulun alkaessa juttuja mediassa, että jee nyt alkaa koulu!

  VastaaPoista
 4. Tästä olemme varmasti kaikki ihan samaa mieltä. Tällaiset kirjoitukset vaan väkisinkin värittävät ajattelua koulumaailmasta ja sen satoa me sitten korjaamme täällä koulussa.

  VastaaPoista