maanantai 3. kesäkuuta 2024

Rehtorin kevätjuhlapuhe 2024

Arvoisat juhlavieraat, rakkaat oppilaat, opettajat ja muu koulun henkilökunta,

Maailman kenties kaikkien aikojen tunnetuimman yhtyeen The Beatlesin toiselta kitaristilta, George Harrisonilta, kysyttiin kerran, miten hän päätyi sanoittamaan ja säveltämään yhtyeelle lauluja. Harrison vastasi: ”Ajattelin, että kai minä osaan, jos kerran John ja Paul osaavat.” Kun puhutaan Johnista ja Paulista, puhutaan Sir Paul McCartneystä ja John Lennonista, joiden veroisia lauluntekijöitä syntyy harvoin.

George Harrisonin vastaus on hyvä esimerkki vertaisryhmän merkityksestä. Jos ympärillä on lahjakkaita ihmisiä, myös muut ryhmän jäsenet pyrkivät yleensä parhaimpaansa. 

Tämän lukuvuoden puolessa välissä, joulukuun alussa, esiteltiin uudet PISA-tulokset eli OECD-maiden yhteiset oppimista mittaavat testitulokset. Suomi oli jälleen pudonnut edellisen mittauksen tasosta ja lukutaidon kohdalla puhuttiin jopa romahtamisesta. Jo heti koulujen alkaessa samaisen talousjärjestö OECD:n sosioemotionaalisessa mittauksessa todettiin, että suomalaisnuorten sisukkuus oli alhaisin kaikista vertailumaista. Siis suomalainen sisu, jota me olemme tottuneet pitämään kansallisomaisuutena, jonka jokainen lapsi saa jo äidinmaidossa.

Te, nykyiset kuudesluokkalaiset, olette koulu-uranne aikana osallistuneet Kansallisen arviointikeskus KARVI:n pitkittäismittaukseen -viimeksi juuri huhtikuussa. Aiemmat mittauskerrat olivat 1. ja 3. luokalla. Viimeisiä tuloksia ei tietenkään vielä ole saatu, mutta aiemmissa mittauksissa olette aina olleet muuta Suomea hieman edellä niin matematiikassa kuin äidinkielessäkin.

Menestys ei tule ilmaiseksi. Varmistaakseen sen, että saavuttaa hyviä tuloksia pitää olla ainakin hyvät sosiaaliset taidot. Täytyy olla utelias mieli. Pitää olla hyvä selviytymiskyky eli resilienssi. Ja sitten se sisu. Ei saa luovuttaa, kun elämässä tulee vastoinkäymisiä. Vanha sanonta kertoo, että timantit syntyvät kovassa paineessa. Myös me ihmiset saamme monesti parhaan osaamisemme irti itsestämme, kun joudumme ponnistelemaan -olemme siis paineen alla. 

Koulumme logosta löytyvässä sloganissa sanotaan, että huipulle on monta tietä. Tällainen kahvimuki on muuten nyt tasavallan presidentilläkin, koska 5A:n Matias ystävällisesti toimitti sen perille lahjaksi presidentille. Logon sanoma julistaa, että jokainen voi päästä huipulle, kun jaksaa yrittää, näkee vaivaa asioiden eteen ja luottaa itseensä. Ja jos jostakin tuntuu, ettei meinaa mitenkään huipulle päästä niin vertaisryhmän tuki auttaa.

Muistat varmaan, että aloitin puheeni The Beatlesin George Harrisonista. Älä siis vertaa itseäsi muhin ja ajattele, että he ovat parempia. Katso muita ympärilläsi ja ajattele, että sinä pystyt täsmälleen samaan kuin muutkin -ja vielä parempaankin.

Englannin kielen koulutusta merkitsevä sana education on osittain sukua latinankieliselle termille educere, johdattaa ulos. Hyvät kuudesluokkalaiset, nyt on tullut se päivä, jolloin meidän muiden on tullut kohta aika johdattaa teidät ulos Vuorenmäen koulusta. Toivon, että olette saaneet alakouluvuosinanne kaikkia edellä luettelemiani taitoja, lähdette Vuorenmäen koulusta selkä suorana itseenne luottaen ja muistaen, että sinullekin on varattu reitti huipulle, sillä huipulle on monta tietä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti