sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Pieni kasvojen kohotus

Olen tehnyt kesän kunniaksi blogilleni pienen face liftin ;-) Vaihdoin koulumme kuvan kollaasiin, jonka tein PicMonkey -ohjelmalla. Uusi kollaasi kuvastaa myös jotakin siitä, mitä koulussa on viimeisen vuoden aikana tehty.

Jään ensi viikolla lomalle ja blogikirjoituksetkin varmasti jäävät aika vähälle. Koska kyseessä on selkeästi ammatillinen blogi, en luultavasti päivittele uusia kirjoituksia lomaltani. Yritän viettää ensimmäisen kesälomani kahteen vuoteen ihan oikeasti lomana. Ennen lomaani yritän kuitenkin vielä ehtiä jonkun blogipostin kirjoittamaan.

Nautitaan kesästä -huomiselle on luvattu aurinkoa!

perjantai 15. kesäkuuta 2012

Myötäisiä tuulia koulussa

Vaikka eilen meinasin jo heittää toivoni lukujärjestyksen valmistumisen suhteen, tein sen tänään kuitenkin puoleen päivään mennessä jo valmiiksi. Virkeät aivot toimivat paremmin, väittävät aivotutkijat. Kiti Müller kumppaneineen taitaa olla oikeassa! Nuo pienet ongelmat, jotka eilen vielä olivat vuoren kokoisia, olivat tänään muuttuneet muutaman klikkauksen kokoisiksi.

Lukujärjestys on aina sarja kompromisseja. Kuten eilen kiittelemäni kollega, Mikko Jordman, asian ilmaisi: "Sun täytyy, Esa, nyt vaan päättää, mistä asioista sä olet valmis tinkimään ja mistä et. Sitten pidät määrätietoisesti kiinni siitä, minkä linjan valitset." Näin toimin ja lopputulos ei ole ainakaan huono. Ei rehtori koskaan lukujärjestykseen varmasti täysin tyytyväinen ole. Niin paljon siinä joutuu periaatteitaan myymään ja itse sen parhaiten tietää, mitkä periaatteet on matkalla heitetty roskiin. Nyt menivät mm. ei-klo-10-alkavia-aamuja -periaate ja ei-oppilaille-kolmen-tunnin-päiviä -periaate. Näistä voi luvallisesti tinkiä, mutta esim. opettajan opetusvelvollisuudesta ei, vaikka mielummin priorisoinkin toisin. Ulkopuolelta tulevia raja-arvoja on liikaa, kuten eilisessä blogissani kirjoitin.

Lukujärjestys on kuitenkin aikataulussa valmis ja kuljetukset päästään kilpailuttamaan ajoissa. Tai ainakaan Vuorenmäen koulu ei sitä jarruta.

Muitakin hyviä asioita on tapahtunut kuin lukujärjestyksen valmistuminen. Meille on myönnetty jo aiemmin myönnetyn 85 avustajatunnin päälle 31 tunnin lisämääräraha. Se tarkoittaa sitä, että ensi vuonnakin saamme palkata 5 avustajaa (kun muutama tekee töitä hieman pienemmällä tuntimäärällä). Entiset avustajat jatkavat yhtä lukuun ottamatta, joka siirtyi lähemmäs kotiaan töihin. Tuon viimeisen paikan laitamme auki vasta syksyllä, jotta kesä ja lomat eivät verota hakijoiden määrää.

Oppilaiden kannalta päätös on aivan erinomainen! Koko Suomi on puhunut kuluneen kevään avustajatuntien leikkauksista ja nyt Kirkkonummella päädytään tilanteeseen, jossa viime kevään taso säilyy. Ainahan lisäresurssi olisi tarpeen, mutta nykytason säilyttäminenkin on parempi kuin leikkaus.

Kolmas hieno asia on se, että olen tänään rekrytoinut viimeiset kaksi opettajaa koulullemme. Pia -ope jatkaa ensi vuonna 3B -luokan opettajana. Uskon, että tämä on luokan kannalta aivan erinomainen ratkaisu. Lapsen kannalta pysyvyys on aina hyvä asia ja Pia on lisäksi luotsannut luokkaansa määrätietoisin ottein.

Uutena opettajana koulussamme aloittaa Pauliina Ruokokoski, joka toimii koulumme ns. resurssiopettajana. Pauliinalla ei siis ole omaa luokkaa vaan hän toimii pääasiassa ns. samanaikaisopettajana luokanopettajan rinnalla. Luokassa voi siis ensi lukuvuonna ollakin yhden sijasta kaksi opettajaa. Tämän lisäksi hyödynnämme hieman Pauliinan kuvismaikan taitoja koulun kuviksen opetuksessa. Pauliinalla on kaksoispätevyys eli hän on sekä luokanopettaja, että aineenopettaja.

Näillä vahvistuksilla pääsemme siis aloittamaan lukuvuotta 2012-2013. Sanomattakin on selvää, että olen erittäin ylpeä joukostani. Ensi vuonna jalostetaan vuorenmäkeläistä koulutuotetta taas aimoharppaus eteenpäin.

torstai 14. kesäkuuta 2012

Shakkimestari

Luin joskus vuosia sitten kiehtovan Arturo Pérez-Reverten kirjoittaman kirjan nimeltä Flaamilainen taulu (Like 1997). Murhamysteeri hyödyntää oivallisella tavalla shakkia. Ratkaistakseen murhan, kirjan päähenkilön on pelattava vanhassa flaamilaisessa taulussa olevaa shakkiottelua takaperin, jotta ehtisi murhaajan edelle. En koskaan ole ollut mikään shakin pelaaja, mutta tuo kirja sai minut kiinnostumaan lajista.

Viimepäivät olen pelannut omaa "shakkiotteluani" eli tehnyt lukujärjestystä ensi vuodeksi. Lukujärjestys on eräänlainen rehtorin vuosittainen lopputyö. Se tehdään usein lukuvuoden päätyttyä kun koulu hiljenee ja saa keskittyä pitkäjänteisesti vain yhteen asiaan. Voi sen toki tehdä toisinkin. Muutama kollegani on tehnyt lukujärjestystä koulun johtoryhmän kanssa pitkin vuotta. Omassa koulussani ensimmäisen vuoden kiireitä on riittänyt niin kroonisesti, että tähän ei ikävä kyllä ole päästy.

Otin tänä vuonna ensimmäistä kertaa avukseni tähän työhön erityisesti suunnitellun tietokoneohjelman. Ohjelmaan syötetään tietty määrä taustamuuttujia (koulun opetustilat, opetusryhmät, opettajat, tuntikehys jne.) Näiden tietojen pohjalta ohjelma osaa varoittaa tietyistä päällekkäisyyksistä ja muista virheistä esim. siitä, että sama opettaja ei voi opettaa kahta luokkaa yhtä aikaa tai samaa tilaa ei voi käyttää kaksi ryhmää yhtä aikaa. Luulisi, että homma on melko helppoa. Niin onkin -tiettyyn rajaan asti ;-)

Koko paletti ei olisi kummoinenkaan ongelma ratkaista jos jokainen opettaja opettaisi mitä tahansa ainetta. Lukujärjestyksen suunnittelussa rehtori pyrkii kuitenkin yleensä ottamaan huomioon opettajien vahvuudet ja hyödyntämään niitä. On varmasti oppilaiden edun mukaista, että musiikin opettaja esim. osaa soittaa jotakin instrumenttia tai että käsityön opettaja osaa itsekin kutoa.

Tämän kokoisessa koulussa (18 opettajaa) noita erilaisia toiveita alkaa jo olla sen verran, että ihan kaikkia niistä ei voi toteuttaa. Kun näiden toiveiden lisäksi lisätään sellaisia raja-arvoja kuin opettajien ns. opetusvelvollisuudet (=minimimäärä, joka opettajalla täytyy olla tunteja), naapurikoulun määrittelemät A2 -kielten tuntien paikat, erilaiset katsomukselliset aineet ja niiden paikat lukujärjestyksessä, kuljetukset, koulupäivien sopivat alkamis- ja päättymisajat, koulupäivien sopivat pituudet jne. alkaa erilaisia muuttujia olla jo niin paljon, että jossain vaiheessa projekti menee väistämättä vaikeaksi ja rehtori joutuu tekemään kompromisseja.

Tämä on kahdeksas lukujärjestys, jonka teen. Toinen tässä koulussa. Joka kerta se on ollut yhtä haasteellista. Ei oikeastaan ole merkitystä edes koulun koolla. Pienelläkin koululla on omat ongelmansa, jos resurssi on niukka. Ja vaikka resurssi olisi isompikin, vähäinen tekijöiden määrä luo omat rajoitteensa.

Joka vuosi lukujärjestys kuitenkin syntyy. Aina siinä on tehty joitakin kompromissejakin. Aina kaikki pedagogiset visiot eivät toteudu. Lukujärjestyksen tekeminen on selkeästi pedagogista johtamista. Toisaalta, kun ollaan realisteja, se on myös paljon puhdasta matematiikkaa -shakkiottelu, joka täytyy voittaa.

ps. On hauska huomata, että muutamat muutkin rehtorit ovat blogganneet lukujärjestyksen tekemisestä. Ohessa muutama esimerkki:

Patastenmäen rehtorin blogiposti Jumissa

Auroran koulun rehtorin blogiposti Rexin ammattitaidon työnäyte: lukujärjestys

ps. Lukujärjestyksen teossa olen saanut myös konsultaatioapua muutamilta kokeneilta rehtoreilta. Erityisesti haluan kiittää Otalammen koululta ensi syksyksi Nurmijärvelle siirtyvää Mikko Jordmania, joka on antanut merkittävää apua Kissi -ohjelman käytössä. Toiset kiitokset menevät Kartanonrannan koulun rehtorille Marjo Rantaselle, joka saatteli minut alkuun ohjelman käytössä.

Teille kahdelle kiitokseksi tämä.

tiistai 5. kesäkuuta 2012

FinnABLE 2020 -a meet with a Greek

Last March the municipality of Kirkkonummi enrolled in FinnABLE 2020 - a project that aims to create new methods and tools for sharing knowledge and experiences using new technology and advancing 21st century skills, especially problem solving and creativity. I personally took part in the kick off -meeting two months ago at the University of Helsinki. The athmosphere was inspiring.

The project is managed by professor Hannele Niemi and director Jari Multisilta from the Cicero Learning Center. The project is funded by Tekes together with universities (University of Helsinki and the Tampere University of Technology) companies and municipalities. Kirkkonummi is one of those municipalities. There are 12 schools involved with the project from Finland and many partner schools also from around the world.

Today we had a meeting at the Upper Secondary School of Kirkkonummi with two researchers (Jari Honkala / Helsinki and Marianna Vivitsou from Greece)one business partner and the principal of the school Mr. Matti Autero. The Upper Secondary School of Kirkkonummi is going to be one of the schools that will take part in this project. The Vuorenmäki School will also be involved.

I presented our plan for the project for the researchers. The plan is what I call version 1.0. Hopefully we still have time to work with the details in August. Anyway, we got good feedback. Our plan supports sharing, collaboration and problem solving. They are all important issues at the project. The researchers encouraged us to stick with a simple plan. The whole FinnABLE -project consists of many small projects and it's not necessary that the projects are very big. The idea is also that these projects would not end after FinnABLE 2020 but would last and change the school culture for good.

I thank you, Jari, Heikki, Matti and Marianna. It was a good meeting today! I'm especially thankful to Marianna who promised to organize a partner school for us from Greece. So, maybe in the near future also the pupils and the teachers of the Vuorenmäki School will have A MEET WITH A GREEK!