Nyt alkava viikko on jälleen vuotuinen koulujen sanomalehtiviikko. Lehtitalot tarjoavat omia lehtiään kouluille ilmaiseksi käyttöön. Omaan kouluumme Helsingin Sanomat tulee muutenkin ympäri vuoden päivittäin. Sanomalehtiviikon on kuitenkin tarkoitus tuoda sanomalehdet jokaiseen luokkaan viikon ajaksi. Sanomalehtien liitto on tehnyt paljon valmista materiaalia koulujen opetuksen tueksi. Monilla kustantajilla on myös omaa materiaalia.
Vuorenmäen kouluun on tilattu 150 Hesaria ensi viikon jokaiselle päivälle. Samoin saamme omaa paikallislehteämme Länsiväylää ja Kirkkonummen Sanomia. Pidän itse tärkeänä sitä, että nuoret oppivat tuntemaan muitakin sanomalehtiä kuin Helsingin Sanomat, joka täällä etelässä ainakin on selkeä valtalehti. Jos väittää tietävänsä, millainen on sanomalehti ja on lukenut vain Hesaria, on se suunnilleen sama, kuin sanoisi tietävänsä millainen maa on Yhdysvallat ja olisi käynyt vain Los Angelesissa tai New Yorkissa. New York on New York ja perusamerikka on jotain ihan muuta. Sama on Hesarinkin kohdalla. Se on poikkeuksellinen lehti Suomessa.
Miksi sanomalehtien lukeminen sitten on niin tärkeää. Syitä voidaan varmasti keksiä moniakin, mutta yksi kaikkein keskeisimpiä syitä varmasti on se, että yhä nopeutuvan tietotulvan aikana sanomalehdet ovat edelleen tärkeä uutistiedon syventäjä. On tärkeää, että aktiivinen kansalainen saa uutisille myös laajemman taustoituksen kuin, mihin muutaman minuutin uutislähetykset televisiossa tai radiossa pystyvät. Ilmiöt harvoin ovat yksiselitteisiä. Sanomalehdestä voi rauhassa lukea vaikeaakin asiaa, kerrata ja hakea uusia näkökulmia.
Tutkimusten mukaan sanomalehtien lukemisella on myös yhteys koulumenestykseen. Jyväskylän yliopiston tutkimus Sanomalehden lukemisaktiivisuus ja lukutaito kertoo, että aktiivisten sanomalehden lukijoiden ja passiivisten lukijoiden välinen ero lukutaidossa on n. 1,5 vuotta. Luku tuntuu huimalta, mutta paha on vastaankaan väittää. Tähän voisi lähinnä lainata Jörn Donnerin legendaarista sitaattia: "Lukeminen kannattaa aina."
ps. Itse heräsin ajatukseen hieman myöhässä, mutta ehtisiköhän koulun iPadeille vielä ladata muutaman sanomalehden ensi viikoksi. Nuorten sanomalehden lukeminen kun on yhä enenevässä määrin siirtymässä verkkoon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti